Karinėje stovykloje Estijoje
Vasarą Radviliškio 1-osios kuopos jaunieji šauliai, skyriaus vadas ir grandies vadas vyko į sukarintą stovyklą Estijoje. Lietuvai šioje stovykloje atstovavo ir visuomeninės organizacijos „Vanagai“ nariai.

Pareiga?
Kaip daugumos Lietuvos ir viso pasaulio visuomeninių organizacijų nariai, taip ir šauliai moka nario mokestį. Straipsnyje svarstoma, ar neturėtų ir jaunimas prisidėti prie savo organizacijos išlaikymo ir mokėti nario mokesčio.

Pilietinė visuomenė – demokratinės ir teisinės valstybės pagrindas
Rugsėjo 30 dieną LR Prezidentūroje vyko Pilietinio visuomenės centro ir Valstybinio pilietinio pasipriešinimo rengimo centro prie KAM organizuota konferencija „Pilietinis švietimas ir politinis raštingumas: kokią valstybę ir visuomenę turėsime?“

Pirmas blynas neprisvilęs
Spalio 8 dieną Utenos AŠR šauliai kartu su Užpalių ir Vyžuonų pagrindinėmis mokyklomis organizavo bendrą projektą „Sportas, sveikata, bendrumas“.

Klepočių tragedija
Šiemet minimos 60-osios Klepočių tragedijos metinės – vieno žiauriausių po II pasaulinio karo raudonojo teroro išpuolių Lietuvoje prieš taikius gyventojus, kai buvo nuniokoti Merkinės ir Alovės valsčių kaimai, nužudyta keliasdešimt žmonių.

Partizanų takais…
Spalio 16–17 dienomis netoli Agurkiškių kaimo, Kazlų Rūdos savivaldybėje, vyko jaunųjų šaulių lauko pratybos „Partizanų takais 2004“, kuriose dalyvavo Kauno, Vilniaus, Utenos, Tauragės ir Alytaus jaunieji šauliai bei jūrų skautai iš Kauno.

Vilkaviškio šauliai vakar, šiandien ir rytoj
1919 m. rugsėjo mėnesį į Vilkaviškį atvyko Šaulių sąjungos Centro valdybos pirmininkas Matas Šalčius organizuoti šaulių būrius Vilkaviškio apskrityje. Spalio 9 d. susirinko 10 žmonių grupė ir įsteigė šaulių būrį, išrinko 3 asmenų valdybą. Tokia buvo šaulių veikos Vilkaviškyje pradžia.

Alytaus šaulių rinktinei – 85-eri
Į Dainavos kraštą iš Lietuvos centro atėjusi šaulių būrių kūrimo idėja jau rado veikiančius partizanų būrius, kuriems nesunku buvo įteigti šauliškumo idėjas. Šaulių sąjungos Alytaus būrys įsteigtas 1919 m. spalio 22 d., patvirtintas spalio 29 d.

Nugalėjo šauliai
Spalio 19 d. Kaune, Nemuno saloje, vyko 6-ųjų krašto apsaugos sporto žaidynių virvės traukimo varžybos. Jose dalyvavo ir Lietuvos šaulių sąjungos komanda (treneris – Panevėžio AŠR vadas Vytautas Indreliūnas).

Lietuvos karo medikams – lauko chirurgijos įranga
Rugsėjo 27 – spalio 22 dienomis Karo medicinos tarnyba Kaune surengė tarptautinius kursus, kurių metu KMT teritorijoje veikė vienintelė Lietuvoje karo lauko ligoninė, užimanti apie dviejų futbolo aikštelių plotą.

„Geras vadas, kuris myli savo karius, o karys – kuris myli savo Tėvynę“
Pokalbis su Lietuvos kariuomenės vadu brg. gen. Arvydu Pociumi apie jo karinę karjerą, požiūrį į karius ir vadus, Lietuvos kariuomenės pokyčius Lietuvai tapus NATO ir ES nare.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras iš arčiau
Pristatomas Lietuvos kriminalinės policijos biuras, pagrindinė jo veikla, uždaviniai ir tikslai, tarptautinio bendradarbiavimo kryptys.

Baskų separatistinė organizacija ETA. Kas tai?
Tai viena seniausių ir agresyviausių Europos senųjų teroristinių organizacijų, ne kartą paskelbta mirusi, tačiau vis sugebėdavusi pakilt ir tęsti savo kovą.

Tarp viduramžių ir renesanso: Europos karybos revoliucija XV a. pab. – XVI a. I p.
Vėlyvųjų viduramžių pabaigoje Europos civilizacija įgavo naujų bruožų: atsigavo miestai, prekyba, augo ekonomika. Pagerėjo sąlygos ir karybai tobulinti: atsirado techninės kariuomenės rūšys, pirmieji samdomos kariuomenė daliniai.

Lazerinis treniruoklis šaudantiems
Lazerinis šaulių treniruoklis skirtas palengvinti instruktorių darbą vertinant šaudančiuosius, pastebėti trūkumus ir nustatyti jų priežastis. Pirmoji tokia lazerinė šaudykla Lietuvoje įdiegta Karo akademijoje.

Nežinomojo kareivio kapas
Straipsnyje pristatoma nežinomojo kareivio kapo įrengimo tradicijos atsiradimo istorija pasaulyje ir Lietuvoje.

Partizano vardo kilmė. Pirmieji partizanų būriai Lietuvoje
Atkūrus Lietuvoje nepriklausomybę, daug rašoma apie pokario laisvės kovas, apie mūsų tautos kovotojus – partizanus. Tačiau retas susimąsto apie partizaninio judėjimo esmę, partizano vardo kilmę.

Skaudančio pilvo paslaptis
Straipsniu primenamos dažniausiai Lietuvoje pasitaikančios kirmėlių sukeliamos ligos, galimi užsikrėtimo būdai, ligos požymiai, profilaktika.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę