Tęsiant kasmetinės Lietuvos šaulių sąjungos tarptautinės konferencijos pilietinės gynybos ir šalies saugumo tema tradicijas, 2021 m. spalio 20 d. Valdovų rūmuose organizuojama tarptautinė Lietuvos nacionalinio saugumo konferencija „Regioniniai saugumo iššūkiai ir civilių įtraukimas į teritorinę gynybą“, kurios tikslas – šviesti visuomenę.

Šaulių sąjunga kviečia visus dalyvauti Vilniuje vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje Valdovų rūmuose ir išgirsti ekspertų vertinimus apie regiono saugumo situaciją, apginamumą ir visuomenės įsitraukimą į šalies gynybą. Nespėjusius užsiregistruoti ar negalinčiu atvykti į Valdovų rūmus, tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti 10 val. LRT televizijoje ir LRT.lt portale.

Plačiau apie konferenciją: www.lnsc.lt 

Koferencijos programa:
09:00 – Dalyvių registracija
10:00 – Konferencijos atidarymas, sveikinimo kalbos
10:05 – LR prezidentas  Gitanas Nausėda
10.15 – Lenkijos respublikos prezidentas Andrzej Duda

I POSĖDIS:
Visuotinė gynyba. Baltijos jūros regiono gynyba ir atgrasymo strategijos.
10:25 – Moderatorius Edmundas Jakilaitis
10:26 – dr. Arvydas Anušauskas, LR krašto apsaugos ministras
10:36 –  plk. Albertas Dapkus, Lietuvos šaulių sąjungos vadas
10:46 – Robert Pszczel K. Pulaskio fondo bendradarbis
10:56 – ats. br. gen. Juha Pyykönen, Saugumo ir gynybos instituto analitikas
11:06 – ats. gen. Frank Gorenc, JAV oro pajėgų Afrikoje ir NATO oro pajėgų sąjungininkų vadas
11:36 – prof. dr. Patrick Sensburg, Vokietijos parlamento narys, Rezervistų asociacijos prezidentas
11:46 – Klausimai ir atsakymai
12:30             Pietūs

II POSĖDIS: REGIONINIAI SAUGUMO IŠŠŪKIAI. SCENARIJAI IR TENDENCIJOS
14:00             Moderatorius: Jean Monnet Chair dr. Mindaugas Jurkynas, Vytauto Didžiojo universitetas
14:05 – Laurynas Kasčiūnas, LRS NSGSK pirmininkas
14:15 – Paweł Kowal, Lenkijos parlamento narys, K. Pulaski fondo bendradarbis.
14:25 – Andriy Pavlovych Zagorodnyuk, buvęs Ukrainos krašto apsaugos ministras
14:35 – Rasa Juknevičienė, Europos parlamento narė
14:45 – dr. Deividas Šlekys, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas
14:55 – Klausimai ir atsakymai
15:45             Pastabos: Tomasz Smura , K. Pulaski fondas, Lenkija
15:55             Baigiamosios pastabos: Jean Monnet Chair Dr. Mindaugas Jurkynas, Vytauto Didžiojo universitetas
16:00 – Diskusijos

 

Pirmojo posėdžio pranešėjai:

ROBERT PSZCZEL

Kazimiero Pulaski fondo vyresnysis bendradarbis.
1990–1999 m. Dirbo Lenkijos užsienio reikalų ministerijoje. Saugumo politikos ir daugiašalių institucijų (ESBO, NATO, ES ir VES) ekspertas.
Nuo 1993 m. įsikūręs Briuselyje, įsteigė Lenkijos nuolatinę atstovybę prie NATO, Lenkijos stojimo į NATO komandos narys.
1999 m. priklausė NATO būstinės Tarptautinio personalo (Viešosios diplomatijos skyriui), kur dirbo vyresniuoju spaudos pareigūnu.
2010–2015 m. buvo NATO informacijos biuro Maskvoje direktorius. Keletą metų kūrė vienintelį NATO vaizdo dienoraštį rusų kalba.
Daugelio publikacijų, skirtų tarptautiniam saugumui, strateginei komunikacijai autorius. Nuo 2021 m., pasitraukęs iš NATO, bendradarbiauja su daugeliu mokslinių tyrimų institutų Lenkijoje ir užsienyje.
Daugiau nei 25 metus aktyviai komentuoja aktualius užsienio klausimus Lenkijos ir tarptautinėje žiniasklaidoje.

FRANK GORENC

Atsargos generolas, turintis 37 metų aktyvios tarnybos patirties JAV oro pajėgose. Buvęs JAV oro pajėgų Europoje, JAV oro pajėgų Afrikoje, NATO jungtinių oro pajėgų vadas.
Savo karjeroje yra vadovavęs visų lygių daliniams. Būdamas komandos pilotu, skrido daugiau nei 4800 valandų lėktuvais F-15C, T-38A, MQ-1B, UH-1N ir C-21. Dalyvavo ir vadovavo ne vienai operacijai, taip pat nuolatinėms NATO operacijoms: NATO operacijoms: oro policijos, BMD ir paramos Turkijai misijoms.
Šiuo metu ats. gen. Frank Gorenc yra gynybos ir lyderystės klausimų konsultantas.

JUHA PYYKÖNEN

Atsargos brigados generolas, saugumo ir gynybos politikos analitikas. Be atgrasymo ir hibridinių grėsmių raidos tyrinėjimų, šiuo metu jo moksliniai tyrimai apima išsamius Šiaurės ir Baltijos šalių saugumo bei gynybos klausimus.
Naujausios jo analizės anglų kalba yra paskelbtos JAV kariuomenės karo koledžo, tai „Atgrasymas Šiaurės ir Baltijos regione“ (https://press.armywarcollege.edu/monographs/374/) ir FIIA „Šiaurės šalių NATO partneriai“ (https:/ /www.fiia.fi/en/publication/nordic-partners-of-nato).

Būdamas Pori brigados vadu (2011–2014 m.), buvo atsakingas už visų Suomijos karinių konfliktų suvaldymo planavimą. Prieš tai vadovavo strateginiam Suomijos gynybos pajėgų planavimui.

 

PROF. PATRICK SENSBURG

Prof. Patrick Sensburg Vokietijos parlamento narys, Vokietijos Bundesvero rezervistų asociacijos prezidentas (Verband der Reservisten der Deutschen Bundeswehr e. V.). Nuo 2021 metų yra Vokietijos Bundestago gynybos komiteto narys (Verteidigungsausschuss des Deutschen Bundestags). Profesorius ženkliai prisidėjęs prie LŠS padalinio Vokietijoje integravimo šalyje, taip pat vystant glaudžius santykius tarp Lietuvos šaulių sąjungos ir Vokietijos Bundesvero rezervistų gynybos ir saugumo politikos srityse.

 

PLK. ALBERTAS DAPKUS

Lietuvos šaulių sąjungos vadas. Plk. Albertas Dapkus karjerą Lietuvos kariuomenėje pradėjo 1991 m. Savanoriškojoje krašto apsaugos tarnyboje. Vėliau karininkas nuosekliai kilo karjeros laiptais, 2006-2014 metais tarnavo įvairiose pozicijose Lietuvos kariuomenės Mokymų ir doktrinų valdyboje, vadovavo Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo operacinio planavimo valdybai. Nuo 2016 metų plk. Albertas Dapkus vadovavo Baltijos gynybos koledžo aukštesniųjų vadų kursams. Pulkininkas turi tarptautinių operacijų patirties – 2013-2014 metais tarnavo Afganistane. Tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje lavino karinius įgūdžius ir žinias.

 

ARVYDAS ANUŠAUSKAS

Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministras.
2008-2020 m. Lietuvos Respublikos Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys.
1997-2008 m. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorius.
Prezidentinės Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti narys. Domisi ir tiria teroro, genocido, slaptųjų tarnybų istoriją. 35 knygų autorius, bendraautoris ir sudarytojas. Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Prancūzijos ir Vokietijos moksliniuose leidiniuose paskelbė apie 100 studijų ir straipsnių.

Antrojo posėdžio pranešėjai:

PAWEŁ KOWAL

Lenkijos mokslų akademijos Politinių studijų instituto profesorius, politologas, istorikas, apžvalgininkas, Rytų politikos ekspertas, Varšuvos pakilimo muziejaus įkūrėjas, Europos koledžo Natolin postdoktorantas , Varšuvos universiteto dėstytojas ir Kijevo Lenkijos mokslų akademijos tyrimų stoties mokslinės tarybos pirmininkas.
Lenkijos parlamento narys 2009–2014 m. Daugelio publikacijų apie pertvarkos procesus Vidurio Europoje autorius.

DEIVYDAS ŠLEKYS

Dr. Deividas Šlekys – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas nuo 2016 m., dėstantis karo studijų dalykus ir užsiimantis karybos tyrinėjimais. Institute dėsto nuo 2007 m. 2008 – 2012 m. ėjo TSPMI Studijų skyriaus vedėjo pareigas.
Vilniaus universitete baigė politikos mokslų bakalauro, magistro studijas ir 2012 m. apsigynė socialinių mokslų daktaro disertaciją. Glasgow universitete įgijo karo studijų magistro laipsnį. Tyrėjas stažavosi JAV West Pointo karo akademijoje (2011 m.), Oksfordo universitete (2013-2014). 2013-2015 m. atliko podoktorantūros stažuotę Lietuvos karo akademijoje. 2020 m. sausį – birželį buvo Fulbright vizituojantis tyrėjas Harvardo universitete.
Jo mokslinių interesų ir tyrimų laukas apima tarptautinių santykių istorijos, karo teorijos, istorijos, gynybos politikos sritis. Tyrėjas yra parengęs ne vieną mokslinį straipsnį, konferencinį pranešimą Lietuvos gynybos politikos, kariuomenės raidos tema. Jis glaudžiai bendradarbiauja su Krašto apsaugos ministerija, Lietuvos kariuomene gynybos politikos, karinės minties formavimo srityse bei viešai komentuoja gynybos politikos temomis.
2010 m. ir 2016 m. išrinktas geriausiu fakulteto dėstytoju. Nuo 2010 m. bendradarbiaudamas su fakulteto Studentų moksline draugija skaito viešas Karybos istorijos paskaitas.
Instituto Tarybos narys. Eina fakulteto Ginčų nagrinėjimo komisijos pirmininko pareigas. Vilniaus universiteto Centrinės etikos komisijos narys.

TOMASZ SMURA

Varšuvos universitete apgynė daktaro disertaciją, yra baigęs Tarptautinių santykių institutą. Taip pat studijavo Notingemo universitete. Jo daktaro disertacijoje koncentruotasi ties jėgų pusiausvyros sistemos plėtra Rytų Azijoje. Mokslinių interesų sritys apima JAV užsienio politiką, Rytų Aziją ir tarptautinį saugumą. Jam buvo paskirta Taivano užsienio reikalų ministerijos stipendija. Yra dirbęs Strateginio planavimo departamente, Užsienio reikalų ministerijoje ir Lenkijos tarptautinių reikalų institute. Šiuo metu dirba Kazimiero Pulaskio fondo tyrimų biuro direktoriumi.

RASA JUKNEVIČIENĖ

Kovo 11-osios akto signatarė, buvusi krašto apsaugos ministrė, Seimo narė nuo 1996 iki 2019 m. Būdama parlamente, ėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojos pareigas. 
Studijavo mediciną Kauno medicinos institute. Stažavosi Prancūzijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Didžiuojoje Britanijoje ir JAV. Nuo 2014 m. – JAV Europos politikos analizės centro (CEPA) Patariamosios tarybos narė.
2019 metais išrinkta į Europos parlamentą.

 

ANDRIY ZAGORODNYUK

Ukrainos technologijų verslininkas, gynybos ekspertas ir buvęs politikas. Ukrainos gynybos ministras nuo 2019 m. rugpjūčio 29 d. iki 2020 m. kovo 4 d.
Studijavo teisę Kijevo Taraso Ševčenkos nacionaliniame universitete. Taip pat lankė Warwicko universitetą ir puikiai baigė Oksfordo universitetą.

 

LAURYNAS KASČIŪNAS

Dėstytojas, politologas, eina nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pareigas. Vilniaus universitete baigė bakalauro, magistro studijas ir 2012 apsigynė socialinių mokslų daktaro disertaciją.
2004-2016 metais dirbo analitinį darbą įvairiuose tyrimų centruose. 2009-2012 metais buvo Seimo Pirmininkės I. Degutienės patarėjas užsienio politikos klausimais, ėjo Rytų Europos studijų centro direktoriaus pareigas.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę