1893 m. vasario 27 d. Vyžuonų miestelyje gimė plk. Pranas Saladžius – paskutinis tarpukario LŠS vadas. Minint karininko 130-ąsias gimimo metines, kovo 3 d., LŠS V. Putvinskio-Pūtvio klubo ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus iniciatyva surengtas renginys, į kurį susirinko gausus būrys Kauno ir Utenos šaulių bei Kauno miesto gyventojų.

Susirinkusiems buvo pristatyti istoriniai 1939 m. dokumentiniai filmai apie plk. Praną Saladžių. Istorikas Arvydas Pociūnas perskaitė pranešimą apie pulkininko vadovavimą Šaulių sąjungai, daugiau apie organizacijos pasiekimus jam vadovaujant, savo pranešime atskleidė V. Putvinskio-Pūtvio klubo Kauno skyriaus pirmininko pavaduotojas Voldemaras Gembeckas.

Renginio organizatorius V. Putvinskio-Pūtvio klubo prezidentas Stasys Ignatavičius susirinkusiems perskaitė vieną iš paskutinių plk. Prano Saladžiaus rašytų laiškų (laiškas rašytas 1964 m. spalio 17 d., o plk. Pranas Saladžius mirė 1965 m. liepos 12 d.) rašytojui Juozui Švaistui (Balčiūnui), kuriame buvęs šaulių vadas pasidalino savo mintimis apie patirtus išgyvenimus, apie sovietinę ir nacių okupaciją, tėvynės ilgesį, sielojosi, kad Dievas paliko Lietuvą nelaimėje, smerkė Hitlerį ir Staliną už milijonų žmonių žūtį… Plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-osios rinktinės vadė Asta Tidikienė pranešėjams įteikė rinktinės atminimo dovanas.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę