Lietuvoje viešėjo Jungtinės Karalystės kariuomenės kadetai
Straipsnyje pasakojama apie tradiciniu tapusį Jungtinės Karalystės kariuomenės kadetų vizitą bei pratybas „Žalgiris 2007“, kurios vyko kartu su Lietuvos jaunaisiais šauliais Lietuvos didžiojo etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke. Plačiau…

Jaunųjų šaulių vasaros stovyklos — poilsis, pamokos, naudingi darbai
Numeryje atrasite nemaža straipsnių, kuriuose jaunieji šauliai dalijasi įspūdžiais apie poilsį bei aktyvią veiklą mobiliosiose ir specializuotose stovyklose. Nuoširdūs ir atviri jaunuolių pasakojimai leidžia susidaryti visapusišką vaizdą iš įvairiuose šalies rajonuose veikusių Šaulių sąjungos organizuotų stovyklų.

Lietuvos šaulių sąjunga pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu
Liepos 11 d. Vilniuje Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente Lietuvos šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Remigijus Baniulis pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria sieks gilinti tarpžinybinius santykius bei teikti pagalbą.

Tautos atmintis: 597 – osios Žalgirio mūšio metinės
Liepos 14-ąją Žalgirio pergalės parke iškilmingai paminėtos lietuvių tautos dvasinės tvirtybės simbolio — Žalgirio mūšio — metinės. Apie šventinį renginį, kuriame dalyvavo ir šauliai, informuojame straipsnyje.

Neiškraipyta istorinė tiesa
Panevėžio apskrities šaulių 5-osios rinktinės šaulio Henriko Mikalajūno straipsnyje prisimenami tragiški karo laikų įvykiai, atskleidžiantys bolševikų bei jiems patarnavusių „aktyvistų“ žiaurumus. Autorius įvardija asmenis, dėl kurių kaltės buvo nužudyti savo pareigą ir Hipokrato priesaiką vykdę medikai.

Laisvųjų gyvenvietėje
Apie gyvenimą tremtyje, Rudniko laisvųjų gyvenvietėje, čia sutiktus ir atminties išsaugotus žmones pasakoja Antanas Panavas

Apdovanoti Garbės sargybos kuopos Vėliavos būrio šauliai
Skaitytojai informuojami apie Šaulių sąjungos vado Juozo Širvinsko suteiktus apdovanojimus pasižymėjusiems Garbės sargybos šauliams.

Lietuvoje lankėsi LŠSI atstovai
Vasara — kelionių ir vizitų metas. Apie Lietuvos šaulių sąjungoje apsilankiusius svečius — LŠSI vadą Mykolą Abarių ir LŠSI vado pavaduotoją, Toronto Vlado Pūtvio kuopos vadą Vytautą Pečiulį, jų veiklą išeivijos Šaulių sąjungoje ir Toronto lietuvių bendruomenėje, įspūdžius iš gimtinėje lankytų renginių kalbama minėtame straipsnyje.

Baltijos šalių kariškių sporto žaidynės Klaipėdoje
Straipsnyje pasakojama apie liepą Klaipėdoje, KASP LDK Butigeidžio dragūnų mokomajame batalione vykusias 5-ąsias Baltijos šalių kariškių sporto žaidynės, kuriose dalyvavo Lietuvos šaulių sąjungos jaunieji šauliai, Latvijos Jaunsardze ir Estijos Noored Kotkad bei Kodutütred komandos.

Tarnybos tikslas — užtikrinti visuomenės saugumą
Skaitytojai supažindinami su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento tikslais bei uždaviniais — visuomenės saugumo, materialiojo turto ir aplinkos apsaugos užtikrinimas, ekstremalių situacijų prevencijos organizavimas ir kt. Plačiai pasakojama apie daug ištvermės ir drąsos reikalaujantį ugniagesių darbą gelbėjant žmones, pateikiami statistiniai duomenys apie nelaimingus atsitikimus.

Moterų šaulių uniformos projektai
Nors moterys dalyvavo Šaulių sąjungos veikloje nuo pat organizacijos įkūrimo, uniforminiai rūbai nebuvo įvesti kartu su vyriškos aprangos modeliu. Nuo Sąjungos įkūrimo pradžios iškilo skiriamųjų ženklų ir priklausymo organizacijai per simboliką svarba. VDU istorijos magistrė Lija Janauskienė savo studijoje rašo apie prieškario Lietuvos moterų šaulių uniformų kūrimo bei jos kitimo etapus.

Kas yra „Kareiviškas tango“?
Kareivis, kaip ir kiekvienas žmogus, gyvas ne tik privaloma kasdiene veikla. Straipsnyje pasakojama apie Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko karių pomėgį sielai ir kūnui   —repeticijas šokių studijoje.

Prie sienos su Rusija atidarytos Plaškių ir Viešvilės užkardos
Valstybės sienos apsaugos tarnybos informacija apie  tankėjantį pasieniečių užkardų tinklą bei atidarytas naujas Plaškių (Pagėgių savivaldybė) ir Viešvilės (Jurbarko rajono savivaldybė) užkardas prie išorinės Europos Sąjungos sienos su Rusija.

Daina ugdo pilietinę savimonę ir bendrumo jausmą
Tradicija tapusios dainų šventės išaukština žmogaus kūrybinę saviraišką, tautinės kultūros gyvybingumą, solidarumą. Apie tai bei šiemet Vilniuje ir Kaune vykusią septynioliktąją Lietuvos dainų šventę „Būties ratu“ rašoma straipsnyje.

Jonušas Radvila ( 1612—1655)
Radvilos  — žymūs politikai, karvedžiai, diplomatai, aukščiausieji dvasininkai ne kartą pasirodė esą Lietuvos patriotai, gynė jos savarankiškumą, sėkmingai kovojo su Maskvos kunigaikštyste, Švedija, Ukraina. Juos pažinojo ir pripažino galingi Vakarų Europos valdovai. Straipsnyje pasakojama apie ryškų pėdsaką šalies istorijoje palikusią garsią Lietuvos giminę, keletą amžių dariusią įtaką valstybės gyvenimui, užėmusią svarbiausius Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės postus bei apie iškilią istorinę asmenybę Jonušą Radvilą

Laisvės kovos Seinų krašte 1918—1923 metais
Liepos mėnesio numeryje pradėto straipsnio apie dviejų kaimynių valstybių — Lietuvos ir Lenkijos — sudėtingą istorinį periodą

Dviratis: ne tik malonumas, bet ir nauda
Apie transporto priemonę, įkūnijančią bene geriausias savybes: mobilumą, patvarumą, kūno ir sielos lavinimą, ekologiškumą, pigumą savo straipsnyje rašo žurnalistas Valdas Kilpys. „Tik puskvailis neigia dviračio teikiamą naudą, ir tik kvailys kreipia dėmesį į puskvailių pašaipas“.
Plačiau…

Karininkas — mokytojas ir vadas
Tai tęsinys straipsnio, pradėto 6, 7 numeriuose, kuriame doc. dr. Bronius Puzinavičius, remdamasis 1932 m. žurnalu „Karys“ analizuoja pavyzdingo vado asmenybės bei charakterio bruožus:„Tvirta valia yra itin svarbi ir brangintina vado savybė. Neryžtingas vadas gali būti ne tik nenaudingas, bet netgi pavojingas. Jis per lėtai priima sprendimus, pavėluotai duoda įsakymus, delsia, o kovinėje veikloje reikalinga protinga rizika, drąsa, nes geriausia gynyba – laiku pradėtas puolimas“

Verta paskaityti
Tradicinėje rubrikoje pristatomos dvi vertos dėmesio knygos  — antroji buvusio Valstybės sienos apsaugos tarnybos darbuotojo Algio Balaišio, tyrinėjančio sienos apsaugos raidą ir istoriją, knyga „Lietuvos valstybės sienos apsaugos karininkai 1918—1940 m.“ ir Juozo Čepelės „Vandeniu ir pėsčiomis po Nemuno baseiną“ — penkiasdešimties gražiausių ir švariausių vietovių vadovas.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę